Jämställdhetskollen 


En kunskapsbank för ett jämställt Sverige

Vad innebär jämställdhet och är vi i Sverige redan i mål? Vilka konsekvenser får ett ojämställt samhälle och vad måste göras för att vända utvecklingen? Går det att skapa ett samhälle som både är jämlikt och jämställt?

I den här kunskapsbanken om jämställdhet finns underlag för studier, för ökad kunskap och för stärkta argument – allt för ett mer jämställt Sverige.

Här beskrivs sådant som vad ”jämställdhet” och ”jämlik jämställdhet” betyder , varför klass och kön behöver kombineras för att skapa ett jämställt samhälle och vilka de största utmaningarna är.

Som avslutning innehåller varje artikel korta frågor, att diskutera, eller att reflektera kring för den som vill fördjupa sig i det aktuella ämnet.


– 1. Men, Sverige är väl redan jämställt?

– 2. Kvinnor blir aldrig fria när ekonomin är ojämställd

– 3. Vad har klass med jämställdhet att göra?

4. Klass och kön avgör din löneinkomst

5. Hur stort är egentligen lönegapet i Sverige?

– 6. De minst jämställda – arbetarkvinnor med utländsk bakgrund

– 7. Dröjer det 800 år tills Sverige blir jämställt?

– 8. Jämlik jämställdhet vs Elitfeminism


  • 1. Men, Sverige är väl redan jämställt?

    Visst har du hört argumenten? Hört att Sverige ju är bäst i världen och att vi faktiskt redan är i mål och inte har något att klaga på? Enligt en rapport från Världsbanken från 2019 var vårt land ett av fem länder som de klassade som jämställda. Men det behövs inte mycket googlande och sökande…

  • 2. Vi måste börja med pengarna

    50 år. Så kort tid är det sedan kvinnors ekonomi började bli jämställda männens i Sverige. 1971 infördes det första steget i särbeskattningen, det som gjorde att det inte längre var lönsamt för svenska hushåll att bara leva på mannens inkomst medan kvinnan var hemmafru. Och bara sex år tidigare, förbjöds så kallade kvinnolöner på…

  • 3. Vad har klass med jämställdhet att göra?

    Ett jämställt samhälle innebär något drastiskt annorlunda än det vi lever i idag. Det innebär att alla kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter i livet och i samhällets alla delar.  När statistik jämförs blir det tydligt att det är långt kvar. Framför allt visar forskningen att kvinnor med högre inkomster mår bättre…

  • 4. Klass och kön avgör din löneinkomst

    När vi ser samhället utifrån klass och kön blir det tydligt att det finns en stor skevhet. Det blir tydligt att det finns en grupp som har det överlägset bäst av alla – män i tjänstemannayrken. ”Rapporten 800 år kvar till jämställdhet?” visar hur de redan år 2000 hade överlägset högst löneinkomster – och hur…

  • 5. Hur stort är egentligen lönegapet i Sverige?

    Svenska medier rapporterade tidigare i år om ökade löneskillnader i Sverige. Istället för 10 procents lönegap, hade det ökat med en tiondels procentenhet till 10,1 procent. Men vad skillnaden beror på och vad som bör göras blev det knappt någon diskussion om. Kanske för att statistiken är missvisande. Kanske för att den döljer de riktiga problemen.…

  • 6. De minst jämställda – arbetarkvinnor med utländsk bakgrund

    När det kommer till jämställdhet är det viktigt att se till de verkliga problemen i stället för att fastna i förenklingar och i sådant som snarare stjälper än hjälper. När det kommer till jämställdhet kommer debatten ofta att handla om sådant som inte är det mest brinnande, utan snarare om symbolfrågor. För några år sedan…

Rulla till toppen